I.K.

Hedendaagse Zuiderzeedracht

Handwerk- en quiltdagen Nieuwegein
Expostie Zuiderzeedracht en Reddingsdracht
2014

In 2011 werd er door het Zuiderzee Museum en het Noordhollands Dagblad een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De opdracht: ontwerp je eigen hedendaagse Zuiderzee- klederdracht. Deze Streetwise- Zuiderzeedracht van Ine Keitz is het winnende ontwerp en was te zien op deze handwerkdagen in Nieuwegein.
Dit kleurige kostuum laat mijn fascinatie voor Nederlandse klederdrachten zien. Alle drachten rondom de Zuiderzee zijn in dit uitbundige ontwerp vertegenwoordigd. De mofjes zijn geïnspireerd op het prachtige breiwerk met kraaltjes uit Bunschoten- Spakenburg. Achter op de rug hangt een Marker akertje van witte wol. De bodywarmer is een moderne vertaling van de kraplap en de grote tas is gebaseerd op de bekende diesak, een tas die normaal gesproken onder de kleding wordt gedragen maar hier prominent op de rok hangt. Door de gelaagdheid van de rokken heen lopen sportstrepen door tot in de klompen.
Naast deze Zuiderzeedracht exposeerde ik ook een selectie Reddingsdrachten, reddingsvesten die diverse Nederlandse klederdrachtinvloeden levend houden.