I.K.

Meisje Loos

Meisje Loos
Theater Hofplein Rotterdam
2014

We zijn in Rotterdam in 1619. In Den Haag is Raadspensionaris en landsadvocaat Van Oldenbarnevelt door Prins Maurits gevangen gezet. Hij is ook pensionaris van Rotterdam. De partij van de Prins grijpt daarmee de macht in de jonge Republiek. De partij, vrienden en de familie van Van Oldenbarnevelt zijn in gevaar. Ze moeten vluchten en dat doen ze ook. Van Oldenbarnevelt, eens de grote steun en toeverlaat van de prins, zal later door zijn toedoen onthoofd worden.
Met het liedje “Daar was laatst een meisje loos, die wou gaan varen, die wou gaan varen, daar was laatst een meisje loos, die wou gaan varen als lichtmatroos” wordt het persoonlijke verhaal van Anne verteld die verkleed als jongen meevaart op het schip van kapitein Hendrik Nobel.
Er zijn veel gevallen bekend uit die tijd van vrouwen in mannenkleren, die zo trachten te ontsnappen aan de traditionele rollen die toen voor vrouwen waren weggelegd in de periode 1500-1800.
De voorstelling Meisje Loos door Hofplein Rotterdam wordt geregisseerd door Pim van Alten en Don van Dijke, die afwisselend meespelen met het stuk. De muziek is gearrangeerd door Thomas Hengeveld, maar het klassieke “Daar was laatst een meisje loos” komt heel herkenbaar en regelmatig terug in de voorstelling.

Fotografie: Tom Sebus